Snorkeltrip - Reuzemanta'sWe bedenken ons nog even twee keer als we aan komen varen bij ‘manta point’ en de kapitein woest en luid schreeuwend naar een paar zwarte grote vlekken in het water wijst en daarbij hysterisch tegen ons roept: ‘swim swim’! Flippers aan, snorkelgerei op het hoofd en met een twijfelende plons het water in om oog in oog met de allereerste immens grote manta te zwemmen en na een paar seconden toch in een reflex weer aan de oppervlakte te komen en te happen naar adem, maar vooral om een greep te doen naar de werkelijkheid boven water. Is dit echt? Wauw! Dit is super gaaf, maar toch ook best wel een beetje spannend om vlakbij een zeedier te zwemmen van wel 3 meter groot. Jezelf bij elkaar rapen, de gedachte ‘deze ervaring zal ik maar een keer hebben’ en een teug adem zorgen ervoor dat we weer achter dit fantastisch, door het water vliegende dier, aan zwemmen om vervolgens de manta na een grote u-bocht echt recht in de ogen aan te kijken (zie ook het filmpje). Even later vergezellen nog vier andere manta’s het beroemde ‘manta point’ waar wij na onze zituurtjes in vier nachten voor moeder de schildpad, niet echt veel vertrouwen in hadden. Een geweldige ervaring die we niet snel meer zullen vergeten en die ons bezoek aan het eiland Lembongan nog specialer maakt.

De snorkeltrip voert ons daarna langs mooie baaien om te eindigen bij een vrij oppervlakkig en nog voor een groot gedeelte intact, koraalrif ongeveer 100 meter van de eerder beschreven zeewierplantages aan de kant van het eiland waar ook de mangroves zijn gehuisvest. Een handje met witte oude broodkorstjes zorgt ervoor dat er honderden visjes in allerlei soorten (met en zonder tandjes) op ons af komen zwemmen en daar vervolgens ook een tijdje blijven ‘hangen’ met de hoop op meer voedsel. Zwemmend langs en tegen je duikbril, een hapje nemend van je grote teen/duim of even een kijkje nemend in onze ogen die verwonderd rond keken in deze tropische onderwater wereld met verschillende koralen in allerlei kleuren. Als een bruine murene, met een goudgele glans door de zon, van drie meter zich dan ook nog laat zien kan deze snorkeltrip voor ons niet meer stuk.

Stil zwijgend, maar allebei met een grote glimlach, varen we terug naar mushroom bay om bij te komen van onze mooie ervaringen tijdens deze snorkeltrip. Plotseling begint onze, normaal niet veel zeggende kapitein, wederom te schreeuwen en te wijzen naar de open zee. We turen ons een ongeluk in de verte, langs de horizon, omdat we begrijpen dat er iets gaande is, maar wat dat precies is, is voor ons nog niet helemaal duidelijk. Totdat we opeens een flink stel dolfijnen boven het water uit zien komen om een nieuwe duik in de zee te maken. Ongelooflijk! Een dolfijnenfamilie die zich op deze toch al bijzondere ochtend ook nog aan ons laat zien! Really a lucky day![gallery_bank type="images" format="thumbnail" title="false" desc="false" responsive="true" display="all" sort_by="random" special_effect="none" animation_effect="bounce" album_title="false" album_id="20"]