SingaporeONGELOOFLIJK…..onze monden blijven open vallen van verbazing over het land Singapore wat eigenlijk aan voelt als een grote stad waarin je je geen dag hoeft te vervelen als toerist of als inwoner, want de verschillende wijken die eenvoudig te bereiken zijn door het efficiënt aangelegde metronetwerkstelsel maken het snel reizen eenvoudig mogelijk. Zo zorgt een toeristenpas ervoor dat je voor 10 dollar per dag gebruik kunt maken van het gehele openbaar vervoer netwerk waardoor je binnen no time aan de andere kant van de stad bent om je in Chinese of Indiase sferen onder te dompelen. Langer wachten dan vijf minuten op een metro of bus is hier dan ook niet aan de orde, want alle vervoersmiddelen sluiten haarfijn op elkaar aan en vanuit ons hotel, wat in het ‘Red light district’ ligt van Singapore is dat toch best prettig.

De onwijs grote en mooi verlichte skyline van Singapore beneemt ons de adem en doet ons nietig en klein voelen en als we ons omdraaien om te kijken naar het geweldig stukje architectuur van de Marina Bay Sands, de drie grote torens met daarop een soort bootplatform, doet ons beseffen dat we echt in Singapore zijn! De shoppingmall die aan de Marina Bay sands vast zit is met geen pen te beschrijven zo groot en immens als het is. Voor een kleine 25 dollar kan je als toerist/niet hotelgast met een lift naar de 56-ste verdieping om te genieten van het uitzicht over Singapore en waarbij we met ons ogen knijpen om te kunnen zien hoe ver al de wolkenkrabbers nou eigenlijk reiken, een onmogelijk opgave, want het is gewoonweg niet te zien. Eenmaal donker hebben we een uitzicht wat spectaculair is en onwerkelijk aandoet.

Singapore is verzorgd, vriendelijk en georganiseerd. De inwoners hebben een behulpzame mentaliteit en de regels die er zijn worden dan ook strikt nageleefd, zoals geen kauwgom kauwen, niet roken op straat tenzij aangegeven of netjes achteraan in de rij aansluiten op het busplatform wat op de grond is aangegeven met groene en rode verf. Kleine daden zoals even stoppen met de elektrische grasmaaier als er twee bezwete toeristen langs lopen om daarna een vriendelijk knikje te geven, altijd klaar staan om een vraag te beantwoorden of de goed Engels sprekende taxichauffeur die enthousiast verteld over zijn land doen ons welkom en veilig voelen.

Als we een avond in het gezellige en drukke Holland Town aankomen om een hapje te eten op aanraden van onze reisgids valt wederom onze mond open. De straten zijn afgezet voor de auto’s en in plaats van de auto’s zijn er alleen maar tafeltjes, stoelen en mensen te zien. Holland Town staat er om bekend een expatwijk te zijn, maar de hippe locals verzamelen zich hier ook maar al te graag om het weekend in te luiden met een biertje van 9 euro of een glaasje witte wijn van 21 euro. Bizar om te zien en te ervaren hoeveel geld er wordt uitgegeven aan eten en drinken om nog maar te zwijgen over de uitgaves aan extreem dure kleding van bijvoorbeeld Gucci, Prada en Valentino. We voelen ons na de eerste dag dan ook twee slonzen in onze shorts en flipflops, dus we hebben de resterende dagen de ontzettende klamme warmte getrotseerd en een lange broek aangedaan. Desalniettemin is er in ieder metrostation, in ieder metro/bus en in ieder shoppingmall/winkel een airconditioning die fanatiek koude lucht produceert.

Singapore is ook te beschrijven als een grote shoppingmall. Bij ieder metrostation of daar om de hoek is een shoppingmall gebouwd. De ene nog groter dan de ander en elke mall is dan ook druk bezocht om vervolgens ergens neer te strijken in een luxe koffiezaak of een hip restaurant om de inwendige mens ook te bevredigen. Orchardroad daarentegen spant de kroon op alle shoppingmalls met zijn 2,2 kilometers aan extreem luxe winkels zoals Louis Vuitton tot een H&M of een Zara. Alleen het autospotten inclusief het uitstappen van de Russische expatvrouwen is al de moeite waard om een bezoek te brengen.

De Singapore Zoo is een welkome verademing na alle drukte en het gereis om zoveel mogelijk te zien. Eenmaal gelezen te hebben dat een van de grootste dierentuinen van de wereld is die al meerdere malen de prijs heeft gewonnen voor best verzorgde dierentuin, zijn onze verwachtingen hoog gespannen. Wederom ook hier rennen van we van plaats naar plaats om met open mond en zacht schreeuwend de ander op iets bijzonders te wijzen, want de dierentuin heeft vele bijzondere inwoners die je als bezoekers erg goed kunt bekijken. Geweldig om een witte tijger in het echt te kunnen aanschouwen net zoals de pandabeer en de reuzeschildpad die zo groot is dat je je af vraagt of hij zich nog wel voort kunt bewegen.

Onze trip, ons avontuur zit er bijna op en vanavond vliegen we terug naar ons koude kikkerlandje aan de andere kant van de wereld. We hebben ontzettend genoten van het prachtige eiland Bali met zijn smaragdgroene rijstvelden, mooie zee en witte stranden en zachtheid om vervolgens het ontzettende grote contrast met al het andere wat wij ooit in ons leven ervaren hebben (in welk land dan ook) in Singapore te voelen en te zien. Bizar! We prijzen ons gelukkig dat we deze reis hebben mogen maken en dat we in deze twee landen nieuwe herinneringen hebben opgedaan die we de rest van ons leven mee zullen dragen, die ons een rijker mens hebben gemaakt en die ons weer met andere ogen naar de wereld doen laten kijken![gallery_bank type="images" format="thumbnail" title="false" desc="false" responsive="true" display="all" sort_by="random" special_effect="none" animation_effect="bounce" album_title="false" album_id="18"]