Colombo & GalleKleurrijk, vriendelijk en ingetogen zijn de woorden die onze eerste dagen in Sri Lanka eer aan doen. Als we door de met zonverhitte straten schuivelen (lees: het is ECHT HEEL WARM) worden we vaak met vriendelijk nieuwsgierige ogen gedag gezegd door middel van een ingetogen glimlach en een zwaaiende hand. De mensen in Sri Lanka maken indruk op ons door hun zachtaardigheid die zich uit in het rustige straatbeeld ondanks het enorm drukke verkeer, wanneer ze nee schudden met hun hoofd en daarmee ja bedoelen en wanneer zij met alle plezier helpen om de weg te wijzen of iets met trots vertellen over hun mooie land. Vrouwen gewikkeld in fantasierijke en felgekleurde doeken, varanen van een meter lang die door de straten schieten als je in de buurt komt en ook hier zijn de tuktukdrivers goed vertegenwoordigd om de toerist te paaien voor een korte trip of een sightseeing van een gehele dag. Sri Lanka is groen, vol met ongerepte natuur die een uitstraling heeft van authenticiteit en schoonheid welke je nieuwsgierig maakt naar de veelzijdigheid van dit paradijselijke eiland.

De Sri Lankaanse zonsondergangen zijn tot nu toe adembenemend om naar te kijken en tot onze grote vreugd zijn we nu toe iedere avond jubelend onderdeel van het prachtige en kleurrijke schouwspel dat zich ontvouwd aan de hemel. Werkelijk waar prachtig en magisch om de zon in samenwerking met de lucht en de wolken elke paar seconden een nieuw hemels kunstwerk te laten zien wat ons van verrukking in verbazing doet vallen.

Een interessante treinreis vervoert ons op de tweede dag van Colombo richting de vestigingsplaats Galle, waar Nederlanders in 1663 een groot fort hebben gebouwd wat nog goed te zien is als we door de straten lopen. Zo is er in de stad nog veel te zien van de Nederlandse overheersing in de 17e en 18e eeuw en als we voor de ‘Groote kerk’ uit 1640 stil staan en de vloer met daarin oude Nederlandse begraafplaatsen welke aangeduid worden door eeuwenoude grafstenen zien onderdruk ik met een vreemd gevoel van verwondering een lach..

Eenmaal aangekomen in het nostalgische kustplaatsje Matara vallen onze monden open als we in de tuktuk aankomen rijden bij ons hotel aan de zee. Met een prettie glinstering in de ogen worden we ontvangen en na het zien van het uitzicht vanuit onze kamer op de eerste verdieping vallen we met een luid enthousiaste kreet lachend achterover op bed. Uitzicht op de gigantisch lange palmbomen die willekeurig doch netjes in een rij pal naast het strand staan, enorme zeeschildpadden die vanaf het middaguur komen knibbelen aan het zeewier op de rotsen en op de Indische oceaan die tevens ook heerlijk warm aan voelt als wij er een lang naar uitgekeken duik innemen.

Lopend op het strand zoeken een honderdtal krabbetjes en andere kleine en middelgrote schaaldieren als een tovenaar veiligheid in hun kleurrijke en meest bijzondere schelpen.

Het is een nieuwe ochtend en het zonlicht spat de kamer binnen. Een waanzinnig gevoel van geluk welt op in mijn borst als ik bedenk dat dit pas het begin is van ons avontuur. Sri Lanka is een fantastisch mooi land!

Hieronder een bescheiden selectie van de foto's die wij in Colombo en Galle hebben gemaakt.

[gallery_bank type="images" format="thumbnail" title="false" desc="false" responsive="true" display="all" sort_by="random" special_effect="none" animation_effect="bounce" album_title="false" album_id="2"]

Matara & Walvissen